dijous, 28 de maig del 2009

Els transgènics, debat europeu

La Unió Europea està debatent, des de fa temps, el risc que suposa la utilització de cereals transgènics en l'alimentació animal. I la posició que està adoptant demostra la decadència d'aquest continent. Hi ha qui creu que caldria prohibir-los tots, i no deixa de ser una opinió respectable. Però abans d'imposar res cal conèixer quin impacte tindria una decisió com aquesta.

Molts països de la UE, entre ells Catalunya, necessiten els cereals importats des del continent americà. I la majoria són transgènics. Per tant, no els podem prohibir així com així, d'un dia per l'altre. A més, la Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, (EFSA), ja ha emès un informe en què queda clar que els cereals transgènics no suposen cap mena de risc.

La Unió Europea legisla sense rumb, sense conèixer les conseqüències que en deriven,.... ara, més que mai, cal que els polítics que volen anar a Europa siguin conscients d'aquest problema.

divendres, 22 de maig del 2009

Atenció a les eleccions europees

Els grans temes del sector porcí sempre tenen la seva arrel a Europa: les normatives de benestar animal, la prohibició de les farines de carn, les traves comercials amb països tercers.... Ara que entrem en eleccions europees, els candidats farien molt bé de pronunciar-se sobre com volen defensar aquest sector Europa, ja que moltes famílies en depenen directa o indirectament.

Ens agradaria sentir dels nostres representants a Europa que vetllaran perquè les normes de benestar animal no s'aprovin sense criteris científics, per exemple. O que els ramaders podran utilitzar cereals transgènics amb la mateixa llibertat que als Estats Units, per exemple. O que la carn dels porcs criats al Brasil, que no compleixen cap norma de benestar animal, no podrà entrar a Europa.

Si no anem per aquí, acabarem amb una Europa decadent que haurà deslocalitzat la seva producció ramadera al continent americà o asiàtic, i al seu darrera tota la indústria de transformació. Hauriem d'evitar-ho.

dilluns, 18 de maig del 2009

Catalunya Ràdio parla del benestar animal

Avui dilluns, poc abans de les 8, dins la secció "Píndoles" de Catalunya Ràdio s'ha parlat del benestar animal en animals de granja, i concretament del transport de bestiar. En el moment d'escriure aquestes ratlles encara no estava disponible al wwww.catradio.cat , però suposo que aviat hi serà.

És d'agrair que es parli d'aquest tema, ja que a casa nostra la ramaderia és un pilar econòmic i social de primer ordre, i les normes sobre benestar animal ens afecten molt. A més, és un tema que es decideix plenament a Europa, i cal recordar-ho ara que s'acosten eleccions. Crec que amb les intervencions del Jaume Bernis (ramader l'Alcarràs), l'Alberto Herranz (gran coneixedor de les institucions europees) i jo mateix hem pogut reflexar la precocupació del sector ramader per aquest tema. Fugint de demagògies, però.

dijous, 14 de maig del 2009

Aquesta setmana he estat al I Encuentro Internacional de Protección y Bienestar Animal en la producción pecuaria, que va tenir lloc a Talavera de la Reina (Toledo).

Per ser la primera vegada que tenia lloc cal dir que va ser un èxit. No només d'assistència, que ho va ser, sinó oper la qualitat dels ponents que s'hi van aplegar. Vam tenir l'oportunitat d'escoltar a un autèntic referent en la defensa del benestar animal com és Temple Grandin. Una dona amb qui es pot estar d'acord o no, però que parla amb sentit comú i raona tots els seus arguments. També van venir representants de la l'Autoritat Europea en Seguretat Alimentària (EFSA), de la Organització Mundial de sanitat Animal (OIE) i de la Direcció General de Sanitat i Consum de la Comissió Europea, entre altres.

A nivell s'assistents hi érem representants del sector ramaders (hi abundaven els catalans), de les organitzacions de protecció dels animals, de les universitats, de les administracions... i, per cert, no em puc estar de dir que no hi va assistir ningú del Departament d'Agricultura de la Generalitat, tot i que hi van ser invitats.

Crec que el més important es va aconseguir, que era desplaçar el centre de gravetat del benestar animal dels països del Nord d'Europa cap al Sud. I felicito als seus organitzadors. U cop celebrat aquest primer encontre, crec que s'hauria de repetir anualment. Així ho vaig manifestar als seus organitzadors. És més, crec que si dins l'Estat Espanyol Catalunya representa el 35% de la ramaderia, seria molt encertat que la propera edició fós a Catalunya.

És un tema prou important perquè hi dediquem els màxims esforços. Tal com vaig comentar en aquest blog, ja hi comencen a haver inspeccions, i cada cop hi haurà més sancions. Ens hem de prendre el benestar animal amb seriositat, i encara no en som prou conscients.

dissabte, 9 de maig del 2009

Sancions als ramaders pel benestar animal

El diari AVUI publica la notícia "Sancionats per no donar "joguines" als porcs", que us recomano que llegiu. Els companys de JARC han resumit prou bé la situació: els ramaders no estan pas en contra del benestar animal, però que arribi a ser causa d'una sanció de fins a 4.000 euros, és realment exagerat. No ho seria si parléssim de maltractaments, de males condicions higièniques... però estem parlant de què tinguin objectes de distracció (!).

Mirant-ho des d'una altra òptica, és cert que en matèria de benestar la normativa tampoc és tan descabellada: totes les normes tenen la seva explicació científica, discutible, evidentment, però no es fan les normes perquè sí. A més, és molt important tenir clar que aquestes normes venen totalment detallades per la Unió Europea.

Ara bé, és ben sabut que darrera les normes de benestar animal s'hi amaguen barreres comercials. El tema de les joguines, en el fons, és sols un detall. En matèria de transport de bestiar, en nom del benestar s'estan proposant autèntics disbarats. Es vol limitar a 9 el número d'hores que un animal pot viatjar en un camió, de tal forma que se'ls obliga a descarregar-los, fer una paradeta i després tornar a carregar. Científicament està demostradíssim que el major estrès no el causa les hores de viatge, sinó justament la càrrega i la descàrrega. Així, perquè es proposen aquestes normes? No ho sé, però el que sí sé és que alguns països, impulsors d'aquestes propostes, amb 9 hores en tenen prou per fer tots els trasllats que a ells els interessa, i als seus competidors no.

dijous, 7 de maig del 2009

Agricultura recolza el sector

Avui dijous, en roda de premsa, el Conseller Llena donava totes les explicacions necessàries sobre l'evolució del sector porcí davant les restriccions de Rússia i de les declaracions d'un membre de la OMS.

És molt important que cap d'aquestes notícies alteri el ja complex mercat porcí, i que el nivell de vendes de canals i de carn continui estable, tal com ho ha estat fins ara.

És d'agrair que el Departament d'Agricultura recolzi al sector porcí català i que procuri una veu unànime a l'hora de fer declaracions. La roda de premsa d'avui ha demostrat que, quan volen, sector i administració saben fer les coses bé i de forma conjunta.