dissabte, 9 de maig del 2009

Sancions als ramaders pel benestar animal

El diari AVUI publica la notícia "Sancionats per no donar "joguines" als porcs", que us recomano que llegiu. Els companys de JARC han resumit prou bé la situació: els ramaders no estan pas en contra del benestar animal, però que arribi a ser causa d'una sanció de fins a 4.000 euros, és realment exagerat. No ho seria si parléssim de maltractaments, de males condicions higièniques... però estem parlant de què tinguin objectes de distracció (!).

Mirant-ho des d'una altra òptica, és cert que en matèria de benestar la normativa tampoc és tan descabellada: totes les normes tenen la seva explicació científica, discutible, evidentment, però no es fan les normes perquè sí. A més, és molt important tenir clar que aquestes normes venen totalment detallades per la Unió Europea.

Ara bé, és ben sabut que darrera les normes de benestar animal s'hi amaguen barreres comercials. El tema de les joguines, en el fons, és sols un detall. En matèria de transport de bestiar, en nom del benestar s'estan proposant autèntics disbarats. Es vol limitar a 9 el número d'hores que un animal pot viatjar en un camió, de tal forma que se'ls obliga a descarregar-los, fer una paradeta i després tornar a carregar. Científicament està demostradíssim que el major estrès no el causa les hores de viatge, sinó justament la càrrega i la descàrrega. Així, perquè es proposen aquestes normes? No ho sé, però el que sí sé és que alguns països, impulsors d'aquestes propostes, amb 9 hores en tenen prou per fer tots els trasllats que a ells els interessa, i als seus competidors no.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada